Вестниците във вторник, 23 септември

Най-доброто от печата

23-09-2014, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1,2 млн. семейства в стрес от тока. 200 лева през януари за тристаен


"24 Часа"
На 1,2 млн. български домакинства ще им "припари" с тока още през януари. Това показват изчисленията на експерти за бъдещите сметки през зимата заради поскъпването на тока с 9,79% от 1 октомври. По данни от края на 2012 г. 40% от семействата у нас ползват ток, за да се топлят през зимата.
Колко ще плаща през зимата средностатистическо българско семейство, решило проблема с отоплението чрез климатици, които са и най-енергийно ефективни?
Правим изчисленията според разходите и платеното от реални семейства в София. При студения януари на 2013 г. домакинство, което живее в столичния квартал "Люлин", е ползвало 1327 квтч еленергия. Вземаме за сравнение началото наминалата година , защото зимата на 2013-2014 г. беше топла и не е типична.


Скъпият ток удря сиренето и млякото
"Новинар"
Цените в магазините ще скочат, малките ферми фалират
Увеличението на цените на тока ще удари българското мляко и сирене.
Освен че ще повиши цената на продуктите, ще вкара в преразход и фермите. Това съобщи за „Новинар” председателят на съюза на животновъдите Пенка Христова. Преди дни от ДКЕВР съобщиха, че токът ще поскъпне средно с 9,79% от 1 октомври.
Христова уточни, че е възможно някои фирми да не вдигнат цените за крайния потребител драстично, но това ще бъде пагубно за производителите, които няма да могат да компенсират загубите си. Христова обясни, че малките ферми масово са зависими от електричеството, тъй като някои от тях се намират в села без канализация и работят със специални машини на ток.
„Съхранението на млякото също изисква денонощно използване на електрическа енергия”, изтъкна Христова. Тя допълни, че според прогнозите цената на млечните продукти ще остане най-близка до сегашната в големите вериги. Причина за това е конкуренцията между хипермаркетите, обясниха анализатори.
Според експерти от бранша увеличението на цената на тока ще допринесе и за ръст на вноса на месни и млечни продукти, тъй като цените ще останат същите.


Пак поскъпват вносни цигари
"Труд"
С 10 стотинки за кутия поскъпват вносните марки цигари „Кент", „Дънхил", „Вог" и „Лъки страйк". Новите цени вече са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите.
„Кент" във всички разновидности и „Дънхил" вече са 5,20 лв. Така цената им се изравнява с тази на „Марлборо", което също поскъпна преди два месеца. Някои по-луксозни разновидности на „Дънхил" дори ще надскочат тази бариера и ще са 5,30-5,40 лева за кутия. Цената на „Вог" също става 5,40 лв. Кутия с 10 цигари „Лъки страйк" пък поскъпва от 2,50 на 2,60 лв.
Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. Очаква се тенденцията да продължи заради предстоящото вдигане на акциза. До 2019 г. минималната акцизна ставка за 1000 къса трябва да достигне 176 лв. В момента налогът е 146 лева. Увеличението е по искане на Брюксел.


Грипът идва с четири щама
"Стандарт"
Свинският разболява само един от трима
Грипът идва с четири щама през този сезон. Според специалистите от Световната здравна организация половината са тип А, а другите два - В. Най-популярен безспорно е свинският грип или А(H1N1), който е известен и като Калифорния.
Вторият е Tексас или А(H3N2), който е изключително близък до вируса Виктория. На практика Тексас е негов наследник, който е придобил малки изменения през сезоните. Вирусите от група В, които може да ни мъчат, са Масачузетс и Брисбейн. Тези щамове са върлували и през миналата зима, отчитат от СЗО.
Четирите вируса обаче не са заразявали еднакво силно във всички страни. В Европа най-масово разпространен е бил свинският грип А(H1N1), отчитат от СЗО. В България също този вирус е разболял най-много хора. В началото на сезона в отделни места е имало случаи и на инфекции от вирусите, тип В, а в края от А(H3N2). Те обаче са били спорадични за разлика от свинския грип. Добрата новина е, че вече караме този вид на инфекцията по-леко. Това е така, защото сме си изработили имунитет срещу страшния вирус. Само 27% от заразените с АH1N1 са развили грип тази година, каза проф. Тодор Кантарджиев преди време за "Стандарт".
Това означава, че тази зима, ако вирусът е същият, много хора ще имат имунитет. По принцип този вид грип - пандемичният, не причинява толкова тежки симптоми, но той е опасен за младите, бременните и хората с наднормено тегло, обясни проф. Кантарджиев.


Народът иска коалиционна власт
"Труд"
35,9% от българите, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври, ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 18,3% - за БСП. Това сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 12 и 18 септември със собствено финансиране.
Според моментната картина на електоралните нагласи третият сигурен участник в 43-тия парламент е ДПС - 14,2%. "България без цензура", Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще имат парламентарно представителство, а АБВ и "Атака" са с по-малки шансове да прескочат бариерата.


Близнашки: Взети са всички мерки за нормално провеждане на изборите
"24 Часа"
Обстановката е спокойна, хората се готвят за изборите. Районните и секционните комисии са създадени с консенсус. Взети са всички мерки, за да се създадат условия за нормалното произвеждане на изборите.
Това обяви пред журналисти служебният премиер проф. Георги Близнашки във Велико Търново, където е на посещение за участие в честванията на 106 години от Независимостта на България, съобщиха от правителствената пресслужба.
По време на визитата Близнашки разговаря с кмета на града Даниел Панов, с областния управител Георги Камарашев и с председателя на Общинския съвет Николай Ашиков.


България почете Деня на независимостта
"Дума"
Във Велико Търново вчера още в ранния следобед започнаха официалните чествания на 106-та годишнина от независимостта на България. На честванията вечерта гост бе служебният премиер Георги Близнашки. На историческия хълм бяха построени частите на Националния военен университет във Велико Търново. Честванията на независимостта започват от Царевец не само защото се търси историческа приемственост, а защото тук за втори път се прочита Манифестът за независимостта. За пръв път той е прочетен в църквата "Св. 40 мъченици" на 22 септември 1908 г., а оттам множеството начело с цар Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов се отправя на историческия хълм.
След приемането на парада под звуците на националния химн бе издигнато националното знаме. То е с изключителни размери около 45 квадратни метра и при добър вятър се вижда отдалеч. В същото време в небето бяха пуснати 300 балона с цветовете на националния трибагреник. След това беше прочетен историческият манифест, с който цар Фердинанд обявява независимостта.