Четири университета в Пловдив се включват в Нощта на учените

Животът

23-09-2014, 08:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събитието ще се проведе едновременно в около 300 града в целия свят

С обща програма за поредна година четири пловдивски висши училища ще се включат в Нощта на учените, която ще се проведе на 26 септември, петък.

Събитието ще се проведе по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света. В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието" - "Европейска нощ на учените 2014" K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.

Тъй като през 2014 г. продължават инициативите от 2013-а, която бе обявена за Европейска година на гражданите, отново част от програмата ще има за цел да насочи вниманието на младите хора – студенти, ученици, граждани,  към науката и иновациите, човешкото знание и ерудиция като гаранция за просперитет, обясняват доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта за ПУ "Паисий Хилендарски".

Нощта на учените се организира за девета поредна година в България. Проектът K-TRIO 2 се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020". ПУ "Паисий Хилендарски" е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, който играе е ролята на координатор на проекта, Британски съвет в България, Единен център за иновации към БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийския университет, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев".

Програмата на Европейската нощ на учените 2014 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюз на учените в България, Съюз на физиците в България, Образователен център Варна, Старт ИТ Смарт, Бизнес институт.