Циганско лято на изборите

Слънчево за гласуващите по обяд, мъгла за подранилите, падане на градусите за закъснелите

Циганско лято ще се усмихне точно за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Така поне сочи предварителната по-дългосрочна прогноза на синоптиците. Без дъжд и потопи, а с доста слънце ще е съпроводено ходенето в неделния ден до урните, пише "Всеки ден".

 Цяла седмица ще е първото така наречено циганско, сиромашко лято тази есен. Времето тогава ще се стабилизира и ще остане сухо и топличко от 30 септември до 7 октомври. В последната седмица преди парламентарните избори, в деня за размисъл и в деня на вота ни чака приятно есенно време.

 Синоптичната прогноза подсказва, че най-много „сиромашки" слънчеви лъчи на 5 октомври ще могат да съберат отиващите да гласуват по обяд и в ранния следобед. Много подранилите - тичащите да гласуват с отварянето на изборните секции в 7 - 8 ч. сутринта, могат да бъдат изненадани от мъгла на улицата. По-дебели есенни дрехи се препоръчват и на решилите да пуснат бюлетина в урната в последния момент - вечерта преди затварянето на местата за гласуване, когато градусите ще паднат.

 Самата есен - астрономическата, пък настъпи днес - рано сутринта, точно в 5,29 ч. Не само обаче официално тя сменя лятото. Есента идва със студ от Скандинавието. Хладните въздушни маси от северозапад постепенно завладяват страната, като температурите падат с цели 10 градуса само за денонощие. Студен вятър допълнително ще засилва усещането за есен.

 Метеорологичната есен отдавна си е тук - максималните градуси вече паднаха в интервала 20-25.
Понеделнишки, макар и на празничния и почивен 22 септември, новата седмица започна много динамично по отношение на времето. От 22 - 27 градуса в първия й ден днес термометрите се сриват до 16-21. Дъждът на места, но без порои, се очаква да е до сряда. Прогнозата е за 30 л/кв. м в Централна и Северна България.

 Утре и в четвъртък ще има подобрение на времето, но временно, като термометрите в двата дни съответно ще показват 18-23 и 22-27 градуса. Вятърът обаче ще бъде все така силен и хладен, но пък точно той ще е издухал облаците. 

 В петък дъждът ще се завърне, а в нощта срещу събота през България пак ще премине студен атмосферен фронт, но пък бързо. В събота и в неделя ще е слънчево и сухо. Тогава на места можем да се припичаме и на 25 - 27 градуса. Не и на морето обаче - облаци се очакват точно по Черноморието.