Министър–председателят проф. Георги Близнашки идва за празника на Добрич

Градът празнува на 25 септември

Министър–председателят на България проф. Георги Близнашки, дипломати,  приятели от побратимените градове от Турция, Унгария и Македония, кметове на български общини ще бъдат официални гости на празника на Добрич – 25 септември.

В тържествените прояви, посветени на 74–та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България ще се включат Генералният  консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол и вице – консулът на Руската Федерация във Варна Галина Петровская. 

Богатата програма на Община Добрич започва в 9.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. От 9. 00 до 10 часа ще бъдат поднасяни цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Хайдут Пею, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.

В 10.30 часа в Зала “Добрич” ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет. За 11.30 часа в Художествената галерия е предвидено откриване на гостуваща изложба „Български художници, следвали и специализирали в Париж /1881-1944/“ на Националния музей за българско изобразително изкуство. В същия час на площад „Свобода“ ще започне съвместен концерт на духовите оркестри на Добрич и Истанбул. 

Празничната програма продължава в 12. 30 часа на площад „Свобода“ с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител С. Господинов, хореограф Х.  Христов и музикален ръководител Ж.Желев. За празничното настроение на добричлии в Градски парк „Св. Георги“ от 16.00 часа ще звучат стари градски шлагери под наслов „Прегръщам те, Добрич“ с участието на състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб с ръководител С. Стоева, Състав за патриотични и съвременни песни „Лира” с ръководител А. Генчев и Състав „Добрич” при Народно читалище  „Йордан Йовков  - 1870” с ръководител Г. Събев. За почитателите на джаза отново в Градския парк е организиран концерт с участието на Г. Илиев – китара, Ч. Гочев –китара, В. Марков – бас и Е. Пехливанов – ударни.

Празничният концерт „Здравей Добрич“ отново ще зарадва добричлии с хубава музика и добро настроение на площад „Свобода“ от 19.00 часа. В него ще участват Deep Zone Project, Формация „Умай“ с ръководител Ж. Желев, ТК „Алексия-Изида” с ръководител С. Мавродиева - Нейкова, Арт център „Палитра” с директор И. Иванов, Студио за поп-рок певци „Сарандев” при Общински младежки център  с вок. педагог Е. Карабельова, възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски” с педагог М. Пеева и Б.Капитанов, Хип-хоп формация „NNS CREW” при Общински младежки център с ръководител М. Георгива, Клуб по спортни танци „Звезда“ с ръководител Г. Петков,  Балетна формация „My dance” с ръководител П. Петрова, Салса Клуб „Десита“ и Дамян Попов.

Вечерта ще завърши с празнични илюминации.