Социалният министър: Няма да има намаляване и замразяване на пенсии

Той отхвърли опасенията, че през 2015 г. няма да има индексация на пенсиите

Ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво. Това обясни социалният министър Йордан Христосков, цитиран от БНР.

Той отхвърли опасенията, че през 2015 г. няма да има индексация на пенсиите заради дефлацията през тази година. Министърът допълни, че до края на годината се очаква дефлация около 1 %, което означава, че минус 1 % ще бъде индексът на потребителските цени.

Очакваното увеличение на средноосигурителния доход пък за тази година ще бъде около 4,8 %, стана ясно от думите му. Христосков обяви, че ще повиши административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати. Увеличението ще бъде с 4.2%, колкото е  средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85.

Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите
По думите на Йордан Христосков, ефектът от договореното е, че 36,2 милиона допълнително във фондовете на общественото осигуряване. Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона.

„Няма изоставане при изплащането на социалните помощи", каза още социалният  министър. Той съобщи, че на практика за август и септември помощите се изплащат по-рано от крайния срок, който е краят на месеца.