Ученици помагат на възрастни хора

Мисия Пловдив

23-09-2014, 18:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ученици от спортното училище в Пловдив по инициатива на треньорът Ива Пранджева са една от първите групи, които се отзоваха на призива на кампанията "SOS! Час внимание!". Интерес към инициативата на „Трафик” и Българския червен кръст проявиха и възпитаници от ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”.  

Доброволците ще гостуват на самотни възрастни хора от района на Пловдив, ще разговарят с тях, ще ги изслушват и ще им помагат. Споделените проблеми ще бъдат отбелязвани в специален личен картон, за да може да се търси индивидуален подход за решаването им. Първата инициатива ще бъде направена още този петък – 26 септември. Групата от доброволци ще тръгне от централата на БЧК-Пловдив на ул. „Кракра” 6 от 9 часа за първото населено място. Те ще получат кратък инструктаж.

„Възрастните имат най-вече нужда някой да говори с тях и да им обърне внимание”, съобщи директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

„Благодарни сме на директорът на спортното училище Илияна Данчева за това, че откликна на призива ни”, заявиха организаторите на кампанията.

Чрез социалната програма „Грижа за хората” възрастните хора получават хранителни продукти и лекарства.

В Пловдив специална изложба с портрети на възрастни хора се опитва да насочи вниманието към проблема със самотните пенсионери. Тя цели да привлече доброволци към екипите на БЧК и Трафик, които да отделят време, за да говорят с възрастните по селата. Историите, които придружават фотографиите, разказват за живота на самотните обитатели в обезлюдените села.

Всеки може да се запише като доброволец на телефоните на кампанията "SOS! Час внимание!". Повече информация може да се открие във фейсбук страницата на благородната инициатива