Социалното министерство размразява пенсиите

С 4,2 на сто вдигат праговете за осигуровки

Социалното министерство размразява пенсиите. Размерът им няма да бъде намаляван, дори е възможно увеличение.

Това стана ясно от думите на ресорния министър в служебното правителство Йордан Христосков пред БНР. Той допълни, че се очаква до края на годината да има дефлация и потребителските цени да паднат с 1 процент. Христосков каза още, че се предвижда увеличение на средноосигурителния доход за тази година пък с около 4,8 на сто.

„Така че, ако се приложи „швейцарското правило” за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите, нито пък ще бъдат замразени на същото ниво", уточни Христосков.

Междувременно стана ясно, че с 4,2 на сто ще се вдигнат минималните осигурителни прагове. Това се договориха работодатели и синдикати. Ръстът ще важи за малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 на сто от работещите.

Освен това социалният министър заяви готовност за административно увеличение също от 4,2% в останалите отрасли, където не е постигнато съгласие. Христосков сподели, че това е изцяло негова отговорност, тъй като бизнесът смята, че осигурителните прагове в отраслите без договореност трябва да останат без промяна.

„Ефектът е 36,2 млн. лв. допълнително във фондовете на общественото осигуряване. Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 млн. лв.”, коментира Христосков.

Той отхвърли и твърденията, че с увеличаването на осигуровките ще се повиши и безработицата.

„Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто”, изтъкна социалният министър.

Преди дни Христосков даде обещание, че хората, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани със съответния процент на увеличение.