MOVE Week ви кани на най-дългото хоро в Пловдив

Мисия Пловдив

24-09-2014, 13:20

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив се включва във флашмоб срещу затлъстяването

MOVE Week - Седмица на движението и спорта в Пловдив

Време е да се раздвижим

Европейската седмица на движението MOVE Week ще се проведе едновременно в България и в още 32 държави в периода от 29 септември до 5 октомври. В седмицата на доброволен принцип са включени 34 български града, над 250 събития и 108 организатори. Регистрацията все още продължавам така че до старта на инициативата се очаква да има над 400 събития и 70 хил. участника.

По време на седмицата на движението се предвиждат демонстрации и изпълнения на най-разнообразни физически активности. В Пловдив събитията ще са основно в централната част на града, както и на Гребната база и парк Лаута. Всички те ще представляват отворени безплатни тренировки и уроци, в които всеки може да се включи. Турнир по плажен волейбол, масови зумба и салса уроци, турнири по футбол и стрелба с лък са само малка част от физическите активности в рамките на маратона.

Очаква се голям интерес към нашумелите напоследък Pole Dance – танци на пилон, както и към фитнес тренировките на открито. Стоян Стоянов – инициатор и основен двигател на 14 площадки за уличен фитнес, сподели, че е много доволен от развитието на уличния фитнес в града под тепетата. Това е спорт, който развива не само телосложението, но калява и волята, допълни Стоян и призова всички да се включат, независимо от възрастта си.

През октомври, извън програмата между 29 септември и 5 октомври, в Пловдив се предвиждат и още две големи събития, обяви днес Ласка Ненова, координатор на MOVE Week за цяла Европа и координатор на дейностите в България от името на "BG Бъди активен". На 10 октомври, от 17.30 часа на Главната – от Пощата до Джумаята танцьори, жители на града и гости са поканени да се хванат на най-дългото хоро. На следващия ден, 11 октомври, от 10 часа се организира Plovdiv City Run 2014 – крос в градска среда, който ще затвори за няколко часа отсечката от "Цар Борис Обединител" до пл. "Съединение".

Доказано е, че най-малкото движение по време на деня  може да предотврати сериозни болести като инфаркт, инсулт, диабет и високо кръвно налягане. Физическите упражнения са особено важни и за децата, затова MOVE Week тази година влиза активно в училищата. За часовете по физическо възпитание всяко учебно заведение ще има възможност да избере инструктор по даден спорт, който да помага на децата да развиват двигателната си активност.