Ако ви е трудно по математика, виновна е майка ви

Нивата на тироксин влияели на смятането

Ново изследване показа, че има връзка между женските нива на хормоните по време на бременността и способностите по математика, които детето ще има, когато стане на 5 годинки, предаде „Дейли мейл“.

Тироксинът – който се предава от майката на бебето в утробата, е от изключително значение за развитието на мозъка, но много бъдещи майки имат твърде малко от него.

Изследователят Мартин Финкен проследил развитието на близо 1200 деца от утробата на майката до момента, в който детето тръгва на училище.

Ученият изследвал нивата на хормона тироксин по време на 12-та седмица от бременността, а след това сравнил резултатите с точките, които 5-годишните деца изкарвали на тестове по математика и езици.

Резултатите от изследването сочат, че жените, които имат ниски показатели на хормона тироксин при бременността, по-често раждат деца, които трудно се справят със задачи по математика.

Оказало се обаче, че нивата на този хормон не влияят на резултатите на детето по предмети, свързани с езика.

Според д-р Финкен това е така, защото лингвистичните ни способности са свързани и с възпитанието и развитието ни след раждането, а математическите могат да бъдат проследени по-точно още с развитието на мозъка.

Изследователят, който е педиатър ендокринолог в университетския център в Амстердам, ще продължи да следи развитието на децата, за да разбере дали проблемите на децата с математиката ще бъдат преодолени с времето.

Ако това твърдо се докаже и жените изследват нивата на хормоните си по време на бременността, то те ще могат да приемат допълнителни дози тироксин и проблемът на децата с математиката да бъде решен още в зародиш, обяснява специалистът.

Източник: "Дейли мейл"