Пловдивчанин разнася по света славата на българското кисело мляко

Животът

24-09-2014, 15:54

Снимка:

Вени Марковски

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

„Тримона” стигна до финала на конкурса „Произведено в Америка”

Кисело мляко, създадено от американски щастливи крави и българска закваска. Това накратко е историята на киселото мляко „Тримона”, което в момента се налага в големите супермаркети в САЩ като екологично чист и здравословен продукт.

То е произведено в мандра в северната част на щата Ню Йорк, от пловдивчанина Наско Вълев. Млякото в момента е на финалната права на конкурса на Марта Стюарт „Произведено в Америка”. Състезанието е много популярно, тъй като насърчава местното производство. Стюард е тв водеща и писателка, която поощрява иновациите. Наско Вълев е спечелил американците със своя продукт, който представлява органично кисело мляко с неповторимата закваска лактобацилус булгарикус.

“Тримона” е спечелил в категорията “Храни, земеделие, устойчивост”, уточняват щатски медии. Предстои онлайн гласуване, което приключва на 13 октомври, а на следващия ден ще бъдат обявени победителите.

Наско Вълев е завършил пловдивския аграрен университет през 1990 година. По професия е агроинженер по тропично и субтропично земеделие. Заминава за Щатите в зората на демокрацията като специализант и остава там вече 24 години.

На тръгване носел в куфара си два буркана с кисело мляко, с идеята да си кваси за собствена консумация. С годините започнал да се изненадва от устойчивостта на бактерията лактобацилус булгарикум. През 2008 година намерил подгодяща мандра и започнал да обучава американски фермери в тайната на българското кисело мляко.

След една година стъпил на реалния американски пазар. Днес българският продукт участва в най-престижната американска класация за храни. Можем да подкрепим Наско на страницата на конкурса във Фейсбук, която представя продукта. Всеки може да гласува по 6 пъти на ден.

Ето и страницата на конкурса.