Оралният секс е опасен, причинява рак на устата

Пиърсингите също са рискови фактори за злокачествени образувания

Оралният секс е сред най-честите причинители на рака на устната кухина, съобщи проф. Ангел Бакърджиев от Стоматологичния факултет в Пловдив. По думите му чрез фелациото се предава човешкият папилома вирус, който е придобил вече епидимични размери. Пиърсингите по езика и носа, тютюнопушенето, алкохолът, лошата хигиена на зъбите и наркоманията също са рискови фактори за развитие на злокачествено образувание в устата, пише "24 часа".

Ранните му форми вече могат да се открият с авангарден метод, който проф. Бакърджиев и негови колеги прилагат за първи път у нас и в Югоизточна Европа. Разработката е на канадски учени и е получила награда на Световната здравна организация. Чрез флуорисцентна светлина се маркират всички промени в тъканите, които са невидими с просто око. По този начин предтуморните заболявания в устата се хващат в начален стадий.

Статистиката сочи, че ракът на устната кухина е три пъти по-чест от този на шийката на матката, а смъртността е двукратно по-висока. Ежегодно в България се диагностицират по 900 нови болни. Повечето са на възраст под 40 години. В рисковата група попадат земеделци, които са изложени на пряка слънчева светлина по полето, работници в химични, стъкларски заводи и прахови производства.

"Операциите от рак на устната кухина са едни от най-жестоките, защото се налага да се премахва езикът, небцето, част от горната или долната челюст", посочва проф. Ангел Бакърджиев. Според него е необходима национална програма за скрининг на българите над 18 г. заради тенденцията за ранно започване на сексуален живот и употреба на цигари и алкохол.