ГЕРБ готви програма за ефективно управление на отпадъците

Мисия Пловдив

24-09-2014, 18:36

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Повишаване на енергийната ефективност е втория акцент в програмата на партията в частта й за опазване на околната среда

Кандидатът за народен представител от община Асеновград Силвия Хубенова, трета в листата на ПП ГЕРБ Пловдив област, взе участие в 14-тия дебат за избор на народни представители в 43-то Народно събрание на 5 октомври 2014 година. Тема на дискусията във водещо софийско радио бе :“Околна среда и води“.

Силвия Хубенова разви тезата, че сме свидетели на постоянната промяна на климата, която налага нови изисквания и промени в секторната политика по тази тема. Според Хубенова в последните години сме  свидетели на това, което се случи в почти всички краища на България и се отнася до управлението на риска и защитата от бедствия и аварии и всички - политици, граждани, институции, трябва да преосмислим отношението си към природата и света, който ни заобикаля. Силвия Хубенова заяви, че е много важна хоризонталната политика в сферата на околната среда и водите, да се превърне във водещо начало на цялостната политика. Това означава държавата да създаде условия за развитие на околната среда и водите, гражданите да се включат активно с идеи, с участие в промените на околната среда и водите, да се засили екологичното образование, за да бъдем всички ние готови да поемем и да приемем предизвикателствата, които климатът и светът ни представят. 

По време на диспута Силвия Хубенова акцентира върху две големи неща, които са отразени в програмата на ГЕРБ. Това е постепенното преминаване към така наречената кръгова икономика, чрез ефективно управление на отпадъците. Това е европейска директива, приета наскоро и от ГЕРБ биха желали да я транспонират с българското законодателство, тъй като засилване на рециклирането на отпадъците, което всъщност представлява кръговата икономика, не само ще съдейства за по-правилното използване на ресурсите, но ще създаде и около 580 хиляди работни места в целия ЕС. Второто, върху което сложи акцент Хубенова е,  мащабната програма за повишаване на енергийната ефективност и подпомагането на домакинствата за намаляване на енергийното потребление, което освен че ще съдейства на хората, санирайки своите жилища да намалят разходите си за енергия, ще съдействат наред с това и за по-добра екологична среда, ще бъдат спестени емисии на парникови газове, завърши участието си Силвия Хубенова.