Картографират районите с риск от наводнения

Един от вариантите за превенция е на такива места да не се строи

Министерството на околната среда и водите разработва карти с рискови зони при наводнения. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” след откриването на Софийски форум за сигурност, предаде "Фокус". По думите му, трябва да се премахнат предпоставките за възникване на бедствие и не трябва да се строи в заливни зони.

"Трябва да знаем кои са тези зони, рисковите места. Министерство на околната среда и водите работи много активно по Анализа на риска от наводнения. Разработени са карти, които до 2015 г. трябва да бъдат готови. Тези места ще се определят от експертите в зависимост от Анализа на риска, след като се уточни каква е опасността за този критичен участък, от какво е тя - дали от наводнение или нещо друго, за да се предпишат мерки”, посочи главен комисар Николов.

По думите му, ако един участък е определен като опасен откъм наводнения, вариантите са два. "Първият е категорично да се забрани строителството или ако се разреши, то сградите да бъдат със специално изпълнение – или херметизирани, или позволяващи безпрепятствено преминаване на водата през тях. Мерките са много”.

Главен комисар Николай Николов каза още, че районът на град Мизия отдавна е известен като потенциално опасен при наводнения.