Джихадисти обезглавиха френски заложник в Алжир

55-годишният французин беше отвлечен в неделя

Френският заложник в Алжир Ерве Пиер Гурдел, държан от ислямисти, бе обезглавен от своите похитители, предаде АФП, цитирана от БТА. Групировката, свързана с „Ислямска държава”, разпространи видеоматериал, показващ екзекуцията.

Това става малко след като джихадистите призоваха да се убиват граждани, особено американски и френски, както и на държави от международната коалиция за борба с радикалната групировка.

55-годишният французин беше отвлечен в неделя в района на Североизточен Алжир. Похищението е станало в планинската област Кабилия, докато мъжът е бил на туристически преход. Ислямистите заплашиха да убият французина до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак.

Същия ден групировката "Войници на халифата" (Джунд ал Хилифа), пусна видеозапис, в който пое отговорността за отвличането.

Похитеният мъж направи видео обръщение към президента Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари на Франция в Ирак. Външният министър Лоран Фабиюс обаче отвърна, че желанията на джихадистите няма как да бъдат удовлетворени.