Делегация от Индонезия посети "Тракия икономическа зона"

Мисия Пловдив

24-09-2014, 19:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мащабният икономически проект обединява шест индустриални зони в района на Пловдив

Правителствена делегация от Индонезийския борд за инвестиционно координиране разгледа днес част от предприятията в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). Потенциалът и предимствата на най-мащабния икономически проект в България, обединяващ 6 индустриални зони в района на Пловдив, бе представен преди това в офиса на "Клъстер проектиране и строителство".

Четиримата висши индонезийски представители, водени от Сисуака Суджана, директор в Индонезийския борд за инвестиционно координиране, се интересуваха от конкретни въпроси във връзка с правните и финансови аспект при откриването на фирма у нас.

Катерина Гушкова, член на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг", създател на първите частни индустриални зони в страната, увери гостите, че всеки инвеститор получава всестранна подкрепа при започване дейност в ТИЗ. Местните власти също са заинтересовани и играят активна роля в привличането на бизнеса - 9 общини в Пловдивски регион и 2 клъстера подписаха Меморандум за развитието на икономическия проект, подчерта Гушкова.

Д-р Атанас Владиков, научен секретар по международно сътрудничество и управление на проекти във Факултета по икономика на Пловдивския университет и член на "Съюза на икономистите в България", направи сравнение между инвестиционния климат у нас и в останалите европейски държави, като наблегна на ниските оперативни разходи и квалифицираната работна ръка в България.

Тракия икономическа зона е уникална както със стратегическата си локация - кръстопът за пазарите на Европа, Азия и Африка, така и заради включените в нея зони с различна икономическа специфика - аграрен сектор, високотехнологичен сектор, тежка индустрия и т.н. Инвеститорът има реални възможности за избор на локация, подчертаха българските домакини.

За трети път съм в Пловдив, харесвам много древния ви град, а днес разбрах защо сте и индустриалната столица на страната, коментира Сисуака Суджана.