Откриват Есенния панаир на занаятите

Мисия Пловдив

25-09-2014, 07:53

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Ковачи ще мерят сили в атрактивно състезание

Традиционният Есенен панаир на занаятите се открива официално днес от  11.00 часа пред Лапидариума в Стария град. Той е част от Празниците на Стария Пловдив.

Близо 50 майстори занаятчии се включват панаира, който продължава до събота. В рамките на днешната програма в 11.30 ще бъде открита фотоизложбата на Александър Михайлов "Традиции". Проектът представя някои от най-екзотичните български обреди, включително мигове от живота на различни етноси и религии съжителстващи в нашата страна.

Сред обичаите, показани в експозицията, са Тодоров ден, Богоявление, бдение в Кръстова гора и на Демир Баба теке, Казълбашки панаир, сватбен ритуал от родопското село Рибново, нестинарски танци, огнени обреди по Заговезни, кукерски маски и др.

Тази година за първи път ще се проведе и Пленер по ковано желязо, който беше открит с атрактивно огнено шоу снощи на площада пред Хисар капия.  На пленера ще се проведе състезание, в което участие ще вземат майстори - ковачи от България ,Англия и Македония. Те ще изработят чукчета по образец на тези, които са използвани от възрожденския период на града. Най-успешното копие ще бъде дарено.