България изнася лъвове, тигри и ягуари за Южна Африка

Зоопарковете ни са пренаселени

Зоопарковете в България са пренаселени от лъвове, тигри и ягуари, които живеят в лоши условия и дори роднини се чифтосват. Затова вече се изнасят за Южна Африка. За това предупредиха от организацията за защита на животните „Четири лапи“ и министреството на екологията пред в. "Преса".

В момента у нас се отглеждат 30 лъва, като само в скромната зоологическа градина на Разград има седем. Условията са мизерни. На много места братя и сестри са оставени да се чифтосват, което е недопустимо, коментира Явор Гечев от "Четири лапи".

Руслан Сербезов от екоминистерството също призна, че в зоопарковете ни има пренаселване с диви котки. По думите му те са не само опасни, но и са нужни много средства за отглеждането им. Например един лъв изяжда дневно 5 кг месо, а през зимата са нужни отопление, лекарства, ваксини и медицински прегледи.

Тези разходи тежат на общините, затова популацията трябва да бъде намалена поне наполовина, казва експертът. До момента за Южна Африка са изнесени 3 лъва и един тигър, но няма да се спре дотук, защото добри условия за отглеждането на тези животни има само в София, Стара Загора и Плевен.

Междувременно в столичния зоопарк починаха няколко животни - бизон, 3 гаура, як, камила и бебе козирог. Изследвания показаха, че пестициди в храната са причина за смъртта им, но започна разследване дали става дума за умишлено отравяне.