Плевнелиев пред ООН: Тероризмът не признава граници

Трябват обединени решителни действия на международната общност срещу феномена „чуждестранни терористични бойци“, посочи президентът

Терористичната атака през 2012 година на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове, заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което бе приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент подчерта, че международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение. Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. „Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена „чуждестранни терористични бойци“, подчерта още президентът.

„Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция беше категорична и единна по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации. Доказателство за това е приетата от Главното мюфтийство в България декларация, подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности“, заяви Плевнелиев.