Младежи с увреждания ще гледат стевия и арония "ин витро”

Мисия Пловдив

25-09-2014, 13:51

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първата социална оранжерия откриват в Пловдив днес

Откриха първата социална оранжерия в Пловдив, ще има щанд на Четвъртък пазара

Първата социална оранжерия с иновативна лаборатория беше открита официално днес в Комплекса за социални услуги "Св. Георги" на Цариградско шосе.

Лентата прерязаха заедно председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов,  бившия зам.кмет по социални дейности и настоящ кмет на район Централен Георги Титюков и директора на социалния комплекс Апостол Делев. Сред гостите на откриването бе и зам.министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова, която заяви, че за нея е чест да бъде тук.

В оранжерията младежи и възрастни с леки увреждания ще могат да отглеждат домати, краставици и цветя. "Това са хора, които могат да работят, но повечето от тях са с решения от ТЕЛК и пенсии от порядъка на 120-150 лева. Ще им създадем възможност да се учат на занаят - зеленчукопроизводство, който е доста добре развит в нашия регион", коментира Георги Титюков, който беше сред моторите на идеята.

Част от произведената в оранжерията продукция ще се ползва в кухнята на Центъра за социални услуги, а друга ще може да се продава на предоставена маса на Четвъртък пазара

Оранжерията е с площ 316 кв. м и вече е готова, в момента се монтира отоплителна инсталация, която в разсадното отделение ще е тип "подово отопление".

Лабораторията е в процес на изграждане. В нея разсада за цветята и иновативни култури като стевия, арония, студоустойчиви череши, къпини без бодли, малини, ягоди и др. ще се отглеждат първо " в епруветка" и впоследствие засаждани в оранжерията.

Социалната оранжерия е проект на общината, който е на обща стойност 32 000 лева. Общинското съфинансиране с 10 000 лева, 7000 лева бяха осигурени от социалната институция, а останалите 15 000 лева са дарение от семейство от САЩ.

Дейността на оранжерията ще стимулира социализацията на хора с проблеми.

В Комплекса за социални услуги „Свети Георги” битуват най-уязвимите членове на нашето общество – деца и възрастни с ментални, сензорни и физически увреждания, деца и лица в риск, социално слаби, хора, лишени от родителски грижи, лица със специални образователни потребности.