СИГНАЛ ОТ ЧИТАТЕЛ: Обърнаха на "бардак" защитено жилище

Мисия Пловдив

25-09-2014, 15:55

Снимка:

Читател

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Цял квартал пропищя: Вместо деца с увреждания, получихме неприятна изненада

Читател на Plovdivutre.bg алармира за нередости в едно от защитените жилища в града. То се намира на ул. Лъджене в район Централен и е част от общинския проект "Социална инфраструктура в Пловдив – модел за по-добра грижа за децата", чиято цел е осигуряването на домашна среда за деца – инвалиди, деца със специални потребности или така наречените деца в риск.

"След откриването на обекта, в сградата наистина бяха настанени  деца с увреждания", пише в писмото на читателката Величка Христева. Сградата има изградени специални рампи за инвалидни колички и цялата е пригодена за живеене на хора със специфични потребности и двигателни затруднения. За адекватното обгрижване на децата е назначен персонал от болногледачки, социални и здравни работници. След инцидент в сградата обаче, децата инвалиди са преместени в ЖК "Тракия", а на тяхно място са настанени тези от Дома за сираци Мария Луиза. 

"За кратко време къщата се е превърнала в пълен бардак", оплакват се хора от квартала. "Пред сградата вечер се навъртат роми от близката махала, търсещи секс от настанените момичета, които са на видима възраст 10-14 години."

"Девойките откровено проституират", твърди нашата читателка и допълва, че непрекъснато около сградата се мотаят съмнителни криминални типове.

"Персоналът е безсилен", пише още в писмото, "тъй като в него няма педагози, възпитатели и психолози, които да се справят с проблема."

"Вечер около сградата се събират групички, които пушат, момичетата псуват като хамали и държат отвратителен език", оплаква се читателката и моли община Пловдив да се заеме с решаването на проблема. "Мястото на тези деца не е в тази сграда", завършва писмото.