НЕК дължи на „Топлофикация Бургас” близо 13 милиона лева за електроенергия

Парите

25-09-2014, 21:21

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на „Топлофикация Бургас” близо 13 милиона лева за електроенергия, която е купила от топлофикационното дружество. Приблизително такава е сумата, която "Топлофикация Бургас" дължи на „Булгаргаз”. По силата на споразумение между трите компании, би трябвало НЕК да привежда дълга си към "Топлофикация" направо на „Булгаргаз”. Повече от  година плащанията на НЕК закъсняват и не са в пълен размер. „Булгаргаз” блокира сметките на бургаското топлофикационно дружество. То вече не може да гарантира заплатите на работниците си. Това каза Минко Димитров, председател на синдикалната организация на КНСБ в "Топлофикация Бургас". Днес пред сградата на дружеството близо 60 работници излязоха на протест с плакати и знамена срещу енергийната политика на държавата. Работниците ще протестират и утре от 14.00 до 15.00 часа. Производственият процес няма да бъде прекъсван, в часовете на митинга дежурни енергетици ще проследяват производствения цикъл.
Сметките на бургаската топлофикация са несправедливо запорирани вече втори месец. Работата на дружеството е затруднена, не можем да подготвим мощностите за зимния сезон. Но при ситуацията, в която ни поставя НЕК, не е сигурно, че ще има заплати през следващия месец. С политиката си НЕК ни води към фалит, а това означава, че 150 работници ще излязат на улицата, каза Минко Димитров.
Протестът на работниците е насочен и срещу политиката на ДКЕВР, която от 7 години определя на „Топлофикация Бургас” най-ниската изкупна цена на електрическа енергия.
Ръководството на „Топлофикация Бургас” многократно е опитвало да се справи със ситуацията. От февруари насам два пъти предлагахме подписване на споразумение с „Булгаргаз”, търсихме посредничеството на заместник-министър председателя, министъра на икономиката и енергетиката, ДКЕВР и други държавни институции. Успяхме да проведем само две срещи в ДКЕВР, и двете без резултат, каза изпълнителният директор Христин Илиев.  той каза, че исканията на протестиращите са прекратяване на неадекватната регулаторна и управленска политика на отрасъла; запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор Енергетика; редовно плащане на електрическата енергия от страна на НЕК ЕАД към производителите; редовно получаване на работните заплати; нова ценова политика на ДКЕВР - реални цени на електрическата енергия; преустановяване ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство на електрическа енергия.