Национален ден за осиновяването отбелязваме днес

В Чирпан за последните 5 години са осиновени 10 деца, а 12 семейства са станали приемни

На 26 септемри ще се проведе първият Национален информационен ден за осиновяването в България.

14 града в страната са подготвили различни информационни инициативи, с които искат да насочат общественото внимание към темата за осиновяването, какви са предизвикателствата пред него, какво може да бъде променено, къде и как родителите и кандидат-осиновителите могат да получат подкрепа.

Инициативата за провеждане на Национален информационен ден за осиновяването е на Българска асоциация Осиновени и Осиновители – БАОО и Национална мрежа за децата.

В Чирпан денят ще бъде отбелязан от Центъра за обществена подкрепа, които организират информационен ден с четене на тематични приказки и рисуване в детските градини.

От там съобщиха, че за петте години от основаването на Центъра през 2009 година, са осиновени повече от 10 деца, а 12 семейства са станали приемни родители като в момента се обучават още и се очаква до края на годината те да станат 20.

В Стара Загора Сдружение „Самаряни“, които от няколко години работят по темата „осиновяване“, като обучават кандидат-осиновители и провеждат свободни консултации във връзка с осиновителския процес, организират семейна интерактивна игра за осиновяване на плюшена играчка.

Събитието ще се проведе на 26 септемри, между 15:00 и 18:00 часа, на територията на Комплекс за социални услуги в Стара Загора.

Под надлов „Обичай ме, храни ме и не ме оставяй“ деца и родители ще имат възможността да се запознаят с процеса на осиновяване отблизо и част от специалистите, които са въвлечени в него.