Следят три опасни язовира в Бургаско

Животът

26-09-2014, 08:00

Снимка:

meganews.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

„Три опасни язовира се наблюдават денонощно, получаваме ежедневна информация за тях”, съобщи зам.областният управител Евгений Врабчев. Те са в общините Камено, Карнобат и Поморие.
„В Камено и Карнобат са малко общински язовири, но са дадени под аренда. Предупредили сме арендаторите и те са ги свалили на минимални нива. Този при село Винарско е на 1/10 от обема си”, уточни Димитър Христов, главен експерт по отбранително-мобилизационна подготовка към Областна администрация.

Язовир Порой в Поморие е в активите на Напоителни системи, написа faragensy. Той е също на минимално ниво – ¼ от обема. Има проблеми със стената, по нея минава пътя към Дюлинския проход, допълни експертът. И трите язовира са опасни, защото се нуждаят от реконструкция. В Бургаска област има общо 54 язовира, като всяка година комисия им извършва проверки, след което изготвя доклад, който се предава в МОСВ и МВР, обясни Димитър Христов. Сега, в началото на октомври започва следващата инспекция.

Най-тревожно е положението при микроязовирите и рибарниците, които са пръснати из цялата област.
„На места има повредени основни изпускателни кранове. Арендаторите поставят мрежи на преливниците, за да не избяга рибата. На много места има временни дефекти, има преливания през стените. Като цяло обаче язовирите не са опасни и се наблюдават непрекъснато”, разказа Димитър Христов.

Единствените два държавни язовира на територията на Бургаска област са Ясна поляна и Ново Паничарево, допълни експертът. Специален отдел от ВиК денонощно следи нивата и поддържа балансът. На 6 септември/б.р. по време на наводнението/ язовир Ново Паничарево бе пълен до преливниците. След големия дъжд се уравновеси баланса чрез помпената станция. Част от водата бе прехвърлена в Ясна Поляна. Двата язовира са като скачени съдове. Ново Паничарево е сезонен буфер на Ясна Поляна. През лятото като спадне нивото на Ясна Поляна се прехвърля вода от другия. Имат денонощна охрана и двата язовира са в най-добро състояние, коментира Христов.

Съдиевският язовир трябва да събере водата от 4 други при авария

„Язовирът на Съдиево е винаги обезопасен, защото под него се намира селото. Над него, до Мъглен има 4 по-малки язовира. При евентуално скъсване на стена, нашият трябва да събере водата”, разказа кметът на Съдиево Щерион Щерионов.
Това се е случило през 2010 г. „Пропука се стена, но от само себе си спря течът, изглежда намаляха водите. Много тежко ми беше тогава, големи разправии имах. От УКОРС си заминаха, а аз стоях през нощта като доброволец. Бяха ми казали, че трябва да евакуирам селото. Затова сега гледам с арендаторите да го поддържаме на ниско ниво, за да прибере водите”, допълни кметът.
Според него стената е стабилна. Една част е от пръст, друга е камениста. Били сонди, за да видят устойчивостта.
„Ако изведнъж се отвори пробойна, ще се надигне 9 метрова вълна. Язовирът е много голям – 500 декара е, а ако се напълни става 700 декара. Ако се вдигне нивото, има брожение в селото, затова контролираме и няма оплаквания”, завърши кметът Щерионов.