В РЗИ бият инжекция срещу грип за 10,80 лв

Парите

26-09-2014, 08:40

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

РЗИ: Слагайте ваксините, идва грипния сезон

Имунизационният кабинет при Регионалната здравна инспекция /РЗИ/–Бургас  разполага с достатъчно количество противогрипни ваксини. Цената им заедно с поставянето е 10,80 лв. Имунизация срещу грип може да се направи и при личните лекари.

Сезонът на грипа вече започна. Расте броят на случаите на остри респираторни заболявания, регистрирани в РЗИ. Само за седмица в областта са констатирани над 60 случая, като се очаква в близките месеци те да се увеличават, написа  faragensy.bg. Именно септември и октомври са месеците, най-подходящи за поставянето на ваксината, тъй като организмът трябва да има достатъчно време да изгради имунитет. Освен това повечето от хората са все още здрави – условие, което е задължително за ваксинацията. След закупуване на ваксината тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, но в сектор с плюсова температура (от +2С до +8С). Не бива да се ваксинирате, ако сте болен от грипоподобно заболяване с температура, кашлица, хрема. Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък.

Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Той трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксинирането може да бъде съпътствано с леко неразположение и болки на мястото на ваксинацията за около денонощие.