Над 70 ученици обучени по проект срещу дискриминацията и ксенофобията

Животът

26-09-2014, 11:46

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Сдружение Асоциация "Деметра" успешно изпълни проекта "Насърчаване на доброволческите дейности и инициативи по проблемите на човешките права, дискриминацията, ксенофобията и речта на омразата сред младите хора на възраст 13-18 години". Той е финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., и съфинансиран от Община Бургас.

Цел на проекта беше насърчаването на демократичните ценности, включително защита на правата на човека, да бъдат развити в младите хора общоевропейски ценности и познания за специфични въпроси, свързани с правата на човека, борба с антисоциално поведение чрез включване на младежите в "Клубове по човешки права".

Експертите изготвиха иновативна методика за борба с ксенофобията, дискриминацията, речта на омразата. Тя беше тествана и приложена в училища на територията на област Бургас. След успешното завършване на проекта тя ще бъде разпространена на територията на цялата страна.

В партньорство с 10 училища бяха обучени над 70 младежи на възраст 13-18 години по метода връстници обучават връстници, както и 20 учители.

В проекта бяха включени и професионалисти, работещи с младежи, на които бяха предложени нови конструктивни методи за работа в сферата на човешките права.