Психолог в помощ на семейства на пациенти с тежка диагноза

Животът

26-09-2014, 12:49

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Клиничен психолог – специалист, който да работи с лекарите в трудни и деликатни моменти и най-вече при възможни донорски ситуации ще бъде назначен в МБАЛ Бургас. В момент на скръб, когато пред близките стои трудното решение да спасят живота на други хора, като дарят органите на починалия, намесата на такъв специалист е повече от необходима.

Често лекарите нямат нужното време, за да поговорят на спокойствие с близките, да им предоставят нужната информация, да проявят специален подход, за да ги убедят да вземат подобно решение.

 Клиничният психолог е специално обучен да работи с телесно и психично болни хора, както и с техни близки. В световен мащаб работата на клиничния психолог в здравните заведения е свързана с подкрепата на процеса на възстановяване на пациента, подготовката му за по-тежки интервенции. Малко лечебни заведения в България имат такива специалисти.

 „Съветът на директорите реши да назначи клиничен психолог, който да подпомага и ежедневната работа на лекарите. Освен при донорски ситуации, той е необходим и в случаи на кризи, при трудни пациенти, които отказват комуникация, при новооткрити онкологични заболявания. Клиничният психолог ще бъде и медиатор в конфликтни ситуации. Световните здравни стандарти постоянно налагат нови изисквания при подобряване на медицинското обслужване и назначаването на такъв специалист е крачка в тази посока”, обясни изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски. Той припомни последния случай, когато семейството на починал 61-годишен мъж без колебание реши да дари органите му за трансплантация.

 „Тези хора бяха подготвени предварително и не се наложи да бъдат убеждавани дълго време. Основната разлика е, че те живеят в чужбина, където донорството е високо ценено, а хората са подготвяни за него постоянно – още от най-ранна училищна възраст. Те са наясно, че трябва да постъпят именно по този хуманен начин. За съжаление у нас няма подобно възпитание и подобни информационни кампании. При всички случаи на донорство трябва да благодарим на лекарите за огромните усилия, които те полагат, за да убедят близките”, допълни той.

В болницата ще приемат документите на всички специалисти, желаещи да заемат длъжността клиничен психолог. Важно е да се знае, че те трябва да имат нужната квалификация – придобита специалност клинична (медицинска) психология. Тя се получава при специализация след базовото обучение по обща психология, като магистърска или докторска степен.