Голямата базилика на пъпа на Пловдив се връща към нов живот (снимки)

Мисия Пловдив

26-09-2014, 13:57

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Общината брои половин милион лева, за да си върне скандално продадения преди години терен

4,9 милиона лева отпуска фондация "Америка за България" за възстановяването на най-голямата на Балканския полуостров раннохристиянска базилика, известна като Епископската базилика. Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на община Пловдив и ръководството на фондацията.

Обектът се намира на пъпа на Пловдив на бул. „Мария Луиза”, непоследствено пред Католическата църква "Свети Лудвиг". Голямата базилика е част от античния Филипопол и е един от най-интересните антични обекти в Пловдив. Теренът от години пустее заграден с тараби.

Около 2 декара уникални мозайки ще разчистват археолозите, с ръководител доц. Райна Кантарева. Откритите на мястото два пласта са от различни епохи, разказа програмния директор на фондацията Ленко Ленков. Вече има някакви първоначални проучвания на терена след разкриването на базиликата през 1982 г. , разкри Ленков. Намерени са 70 уникални медальона с птици, тъй като пернатите носят особената символика на новопокръстените християни.

Според идейната концепция на фондацията и общината, върху Епископската базилика ще бъде изградено защитно покритие на два етажа, след като приключи цялостната археологическа работа и реставрацията и консервацията на ценните мозайки.

Мястото ще стане общодостъпно и ще се вписва хармонично в градската среда, обещават от фондацията.

Проектът е три годишен и при добри темпове на издаването на техническата документация и набора от разрешителни от Националния институт по паметници на културата, работата по него ще започне още през ноември, оптимисти са от „Америка за България”.

500 хиляди лева е броила Община Пловдив, за да си върне терена, който беше обект на една от най-скандалните сделки, сключвани някога в града по време на кметуването на д-р Иван Чомаков. В разрез с  всякакви законодателни и конституционни норми, теренът заедно с цялата археология, беше продаден през 2003 година на софийската фирма БИ ТИ ПИ ЕООД.

През годините се превъртяха множество идеи за усвояването му – от издигането на Триумфална арка през Културен център до бизнессграда от стъкло. Така и нито една от тях не беше реализирана и мястото повече от десет години седи като грозно петно в идеалния център на Пловдив.