Увеличават енергийните помощи заради новата цена на тока

В Стара Загора министър Христосков коментира програмите за заетост и обезщетенията след наводненията

След актуализация на държавния бюджет ще бъдат включени необходимите средства за увеличение на енергийните помощи, коментира в Стара Загора социалният министър Йордан Христосков. Ако увеличението на тока е с 10%, с толкова ще се увеличат и енергийните помощи за ноември и декември. То ще бъде включено и в бюджета за следващата година, каза служебният министър. Към момента ресурси, които да компенсират новата цена на тока обаче няма.
Приключват доста от програмите по националния план за действие по заетостта, но стартират нови програми, каза още министър Христосков. Това са "Младежка гаранция", в която ще бъдат включени около 8000 души; "Старт в кариерата", по която ще бъдат наети около 1500 младежи. Имаме и програма за подкрепа на заетостта в частния сектор, за която са заделени около 30 милиона лева, коментира проф. Йордан Христосков.
По думите му, бизнесът проявява интерес към тези програми и дава заявки за наемане на работници до 6 месеца. Трайната безработица намалява, макар и слабо, но остава над средната за Европейкия съюз.
Министър Христосков съобщи още, че еднократни помощи заради наводненията в Старозагорска област са отпуснати на 137 човека, предстои да се обработят още 48 молби.