3000 семейства в България чакат за осиновяване

Животът

26-09-2014, 15:40

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

В Пловдив през 2013 г. 40 семейни двойки са станали родители

3000 семейства в България чакат за осиновяване, а едва 737 деца са били осиновени през миналата година. В Пловдив осиновителите за 2013 г. са 40 семейства, а още 14 са в процедура. Данните бяха изнесени в рамките на информационния ден за осиновяването, който се проведе в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив. Участие в него взеха осиновители, кандидат-осиновители и професионалисти, работещи в сферата на осиновяването.

Осиновяването е акт на любов, в който връзката между осиновителите, биологичните родители и децата е тази, която носи доверието и човешкото достойнство, коментира директорът на КСУДС Недка Петрова. Тя отбеляза още, че повече от 70 семейства преминават ежегодно в центъра на обучение, като получават помощ и подкрепа в процеса по осиновяване, който може да продължи различен период от време. 

От 3 до 5 месеца тече проучването на кандидатите за осиновители, после следват разговори и срещи със специалисти и детето, но има и случаи, в които за 4 месеца процедурата е приключила, подчерта още Петрова.„Не е трудно да осиновиш, трудно е да вземеш решение”, казва Кремена, която е една от осиновителките от преди повече от 10 години. Тя взела дори две момчета, едното от които със специални потребности.