Смяна на Станишев като лидер на ПЕС поискаха френските социалисти

Този въпрос ще бъде повдигнат на специален конгрес следващата пролет

Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще свика конгрес в началото на 2015 г. и ще търси нов лидер, който да замени Сергей Станишев. Това заяви в интервю за  EurActiv Филип Кордери, депутат от френската левица, който е бил дълго в Брюксел като генерален секретар на ПЕС.

Кордери, който сега отговаря за европейските въпроси във Френската социалистическа партия, заяви, че "ще има конгрес през следващата пролет, когато ще бъде повдигнат въпросът за председателя", съобщи „Стандарт”.

Конгресът на ПЕС трябва да се състои по-късно през годината, а Станишев неотдавна каза, че ще се стреми към преизбиране на конгреса на неговото политическо семейство следващата есен.

Сергей Станишев бе избран за ръководител на на ПЕС за пълен двегодишен мандат през септември 2012 г. Преди това той изпълнява временно тази длъжност след оттеглянето на Пол Нируп Расмусен през 2011 г.

Изданието припомня, че в периода от 2012 г. до 2014 г. Станишев, който е и бивш министър-председател на България, е запазил лидерското си място и в БСП.

Станишев сега е член на Европарламента, тъй като бе водач в листата на БСП на евровота през май. EurActiv припомня още, че въпреки това той не е бил избран на първо място, защото неизвестният към онзи момент Момчил Неков събра повече преференциален вот. Станишев напусна лидерското място в БСП. Партията сега се оглявява от Михаил Миков, завършва изданието.