Великобритания ще участва във въздушните удари срещу ИДИЛ

Парламентът прие официално законопроекта

Британските депутати приеха с голямо мнозинство законопроект на правителството, разрешаващ прибягването до въздушни удари в Ирак срещу групировката „Ислямска държава", предаде National Post.

Текстът официализира присъединяването на британците към международната военна коалиция, която се бори под ръководството на американците, срещу ектремистката сунитска групировка. Той беше подкрепен от 524 депутати, а 43 гласуваха против.

Законопроектът разрешава „използването на въздушни удари" в рамките на поисканата помощ от иракското правителство и постановява, че Лондон „няма да изпрати нито един британски войник в зоните на сражения".

Тази сутрин външният министър Филип Хамънд съобщи, че шест бомбардировача „Торнадо" на Кралските военно-въздушни сили, базирани в Кипър, ще участват в операциите на коалицията в случай на положителен вот. Шестте машини, снабдени с бомби, насочвани с лазер и ракети, вече извършват наблюдателни операции и вече ще могат да влизат много бързо в действие
Приемането на законопроекта не се поставяше под никакво съмнение, тъй като британският премиер Дейвид Камерън си осигури подкрепата на лидера на лейбъристката опозиция Ед Милибанд