Вестниците в събота, 27 септември

Най-доброто от печата

27-09-2014, 09:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българчетата учат най-малко в Европа


"Преса"
За пет години учениците в техникумите са намалели с 41 000
Българските деца учат най-малко в Европа. Това е един от основните фактори за ниското ниво на грамотността у нас, обяви вчера експертът от образователното министерство Евгения Костадинова по време на дискусия за просветата, организирана от БАН и вестник „Стандарт“.
Учениците у нас не само започват образованието си най-късно, но и прекарват най-малко време в класната стая, като същевременно се радват на най-дългите ваканции.
Най-яркият пример са първолаците в България, които стоят малко под 400 астрономически часа годишно в училище. В съседна Румъния връстниците им прекарват в клас 600, във Франция - над 800 часа. Първенци по този показател са в Люксембург, където най-малките ученици посвещават по 1008 часа годишно на образованието си. Учебната година у нас също е сред по-кратките - средно 185 дни за целия курс на обучение (I-XII клас) при 200 в останалите европейски държави. В Австрия например и малки, и големи ученици залягат над уроците от 1 септември до 11 юли.


В 9 инвазивни кардиологии източват НЗОК със здрави сърца
„Труд"
18 хиляди са отчетените хоспитализации (приеми в болница) по четирите основни клинични пътеки за инвазивна кардиология през 2013 г. Лекуваните по тях пациенти са 15 000. За извършеното им инвазивно лечение НЗОК е платила 68 млн. лв., а за стентове - още 39 млн. лв.


Вотът удря ловците
„Стандарт"
Ловците ще приберат пушките за изборите. Дружинките ще могат да стрелят в деня за размисъл 4 октомври, когато се открива сезонът за глигани и дребен дивеч. Точно за вота обаче ще трябва да си останат по домовете и да заключат оръжието. Агенцията по горите забрани лова на 5 октомври, за да не се допускат инциденти по време на вота. Авджиите обаче ще могат да наваксат пропуснатата възможност да упражнят мерника си. Със специална заповед те ще получат като бонус допълнителен ден за хобито си по коледните празници. Въпреки че няма да могат да стрелят идната неделя, ловците едва ли ще останат разочаровани тази година. Данните на горската агенция показват, че дивите прасета са се увеличили значително в сравнение с предходни години. Авджиите могат да отстрелят и рекордни трофеи, казват специалистите от агенцията.


Спират източването на НЗОК със стентове
„Монитор"
Нови правила спират схемите за източването на Националната здравноосигурителна каса с ненужното поставяне на стентове при сърдечни операции. Това стана ясно след среща на ръководството на касата с водещи кардиохирурзи, кардиолози и специалисти в областта на миниинвазивната хирургия. Тя бе свикана по идея на водещия кардиохирург и директор на Университетската болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев специално за да се реши веднъж завинаги как да се запушат по законов ред пробойните, от които изтичат милиони за надписано лечение.


Кабинетът обещава на ЕС да махне ранното пенсиониране в МВР и МО
„Сега"
България ще ограничи възможностите за ранно пенсиониране на военни и полицаи и другите специални ведомства. Догодина ще се приемат законодателни промени за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените след 2021 г. Това обещава служебният кабинет на Европейската комисия, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.
Двете ключови промени не са оформени като законопроект, а са записани като мерки в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от началото на юли. Както "Сега" писа, Брюксел за пореден път ни критикува за широките възможности за ранно пенсиониране у нас, настоява и за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените.