СЗО: Смъртните случаи от ебола надхвърлиха 3000

Експерименталната ваксина за защита ще е готова за изпитания в африканските страни в началото на 2015 г.

Официално потвърдените смъртни случаи от ебола вече надхвърлиха 3000 според най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО).
Най-малко 3091 души са починали в резултат на епидемията от заразната болест в Западна Африка при 6574 регистрирани случая, предаде БТА.

Предишните данни на СЗО, от вчера, бяха за повече от 2900 смъртни случая. Над 150 души са починали през последните два дни само в Либерия - най-тежко засегнатата от епидемията държава.

СЗО вече обяви, че експерименталната ваксина за защита от треската ебола ще е готова за изпитания в африканските страни в началото на 2015 г.
Броят на хората, заразени с вируса Ебола до края на януари 2015 г., могат да достигнат 1,4 милиона души според най-лошия сценарий.
Това се посочва в доклад на Центъра за превенция и контрол на заболяванията към министерството на здравеопазването в САЩ.
Преди два дни президентът на САЩ Барак Обама заяви, че светът не прави достатъчно за справяне със смъртоносната епидемия от ебола в Западна Африка, която е заплаха за света.

"Спирането на епидемията от ебола е приоритет за САЩ, но ние не можем да го постигнем сами", подчерта президентът.
Обама отбеляза, че има голяма разлика между направеното досега за справяне с епидемията и онова, което е необходимо да се направи. Той призова повече страни да съдействат с оборудване и хора, а международните организации - да действат по-бързо.