Внимание! Апаши питат за домоуправителя, после обират

Другият дежурен въпрос е свързан с даването на апартамент във входа под наем

Къде може да намерим домоуправителя, пита непознат атлетичен младеж, който току-що е позвънил на вратата ви. Това е едно от най-честите питания на домови крадци, които проверяват дали жилището е празно, преди да влязат. Когато упътите непознатия, той ви благодари и се качва в асансьора, може да хукне и по стълбите, пише „24 часа".

Повечето крадци, дори и тези, които работят по предварителна информация, че собствениците ги няма, чрез позвъняване на входната врата проверяват дали жилището е празно, казва експерт по обирите.

Другият дежурен въпрос на апашите е свързан с даването на апартамент във входа под наем.

"Жилището на 5-ия етаж още ли е свободно, или го заеха? Прочетох обява, че се предлага гарсониера за студенти?", са сред често задаваните въпроси, когато стопанин изненада бандита и отвори.

Общо 17 713 са регистрираните престъпления в София от началото на т.г., 5538 са разкрити, показва статистиката на СДВР. 62,4% от тях са кражбите, които са и най-трудни за разкриване, защото бандитите не оставят следи - действат с шапки, за да не падат косми, и с ръкавици, за да не оставят отпечатъци.

Според столични полицаи кв. "Люлин 8" и "Люлин 10" са сред най-опасните за живеене. Обитателите им често стават жертви на грабежи.

В "спалнята на бандитите", както наричат "Люлин", униформените наблюдават 120 домови крадци, които активно работят в квартала. Бройката им обаче е много по-голяма, досега не всички са залавяни. Някои работят по роднински - с братята и братовчедите си.

Специфичното за люлинските бандити е, че нямат спирачка и посягат и на имуществото на комшиите си, за разлика от "колегите" си от други райони на София, които не крадат там, където живеят.