Избрани Новини
Тученица, булгур и тахан стимулират мозъка
Изложба-дегустация на "умни" храни нареди УХТ в Нощта на учените
Изложба-дегустация "Храни, стимулиращи мозъка" подреди в Европейската нощ на учените Университетът по хранителни технологии в Пловдив.
Висшето учебно заведение организира и "Научно кафене" под мотото "Постиженията на младите изследователи - нови рецепти и технологии". Докторанти представиха мултимедийно свои изследвания, посветени на актуални теми от сферата на храненето и получаването на храни.
В създаването на изложбата за "чудотворните" храни се включиха студенти, докторанти и преподаватели от катедрата "Хранене и туризъм". Посетителите се впечатлиха от дизайна, аранжировката и добрите вкусови качества на продуктите.
За приготвянето на храните са използвани традиционни продукти, характерни за страната, като тученица, тахан, булгур, тиква. Те влияят върху оросяването на мозъка и подобряват дейността му. Тези продукти са част от националните особености на българската кухня и имат здравословен ефект върху човешкия мозък. Идеята е да се запазят традициите и да се популяризират съвременните варианти за здравословно хранене, което е и начин на мислене, твърдят от катедрата.
Топ Новини