Турция поиска буферна зона на границата със Сирия

Зоната трябва да бъде изцяло на сирийска територия

Турският президент Реджеп Ердоган поиска спешно създаване на буферна зона по сирийско-турската граница, в която бежанците да бъдат защитени от международни наблюдатели. Зоната да бъде изцяло на сирийска територия, а самолетните полети над нея да се забранят, каза президентът на Турция пред репортери при завръщането си от Ню Йорк.

Потокът бежанци към Турция, търсещи спасение от екстремистите в Северна Сирия, постоянно нараства. Вече повече от 160 хил. души са на турска територия. Бежанските лагери по границата са пренаселени, необходима е спешна хуманитарна помощ. Турските власти виждат 3 стъпки, които могат да подобрят ситуацията.

"Първо, установяване на зона, забранена за полети, за да гарантираме сигурността. Второ, тази зона да бъда в рамките на Сирия. И трето – диалог за това как да осъществим тази идея, включително доставките на хуманитарна помощ", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Турция продължава да отказва да застане на първа линия във фронта с джихадистите. Това предизвика атаки от страна на кюрдите, че Анкара дори подкрепя организацията "Ислямска държава". Турските власти обаче декларираха противоположна позиция – екстремистите представляват опасност за националната сигурност.

Притесненията на Турция са свързани с връзката между сирийските кюрди и турската Кюрдска работническа партия ПКК, която от десетилетия води военна кампания за повече права срещу турската държава.