Близнашки: Отличните отношения с Китай ни дават нови възможности

Нобеловият лауреат за литература проф. Мо Йенс получи отличие от Софийския университет

Министър-председателят проф. Георги Близнашки беше гост на тържествената церемония по удостояването на носителя на Нобеловата награда за литература за 2012 г. проф. Мо Йен с почетната титла Доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски”, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Убеден съм, че благодарение на вашите лични усилия и на всеотдайността на обвързаните с каузата на китаистиката и изтокознанието, много млади хора ще се докоснат до необозримите перспективи на китайския свят“, отбеляза премиерът в приветствието си към нобеловия лауреат.

Според него, днес, повече от друго, имаме нужда да обърнем поглед към бъдеще с необятен хоризонт, какъвто шанс ни дават отличните връзки с приятелския китайски народ. Министър-председателят Близнашки напомни думите на Конфуций, че и най-дългият път започва с една малка крачка.

„България и Китай направиха тази крачка преди 65 години, когато страната ни - втора в света тогава - призна Китайската народна република и беше поставено началото на дипломатическите, икономическите и културни отношения между нашите приятелски страни и народи“, отбеляза проф. Близнашки.

По думите му, със създаването на първия на Балканския полуостров и в Източна Европа Институт „Конфуций“ страната ни става част от голямата общност на приятелите на китайския език и култура. По повод Световния ден на Институт „Конфуций“ проф. Близнашки се обърна към колегите си преподаватели и възпитаници на СУ, към ръководството на Института "Конфуций" и към гостите на церемонията с пожелание за целеустременост и неугасващ стремеж към реализация на шансовете, които разкрива пред всички ни това приятелско сътрудничество.