Пилотите на Еър Франс няма да прекратят стачката си

Заради стачката половината от самолетите на Ер Франс не могат да излетят

Стачката във френската авиокомпания Ер Франс продължава и днес, предаде Франс прес.  Преговорите отново бяха прекъснати и основният пилотски синдикат, по призива на който стачкуват повече от пилотите, говори за стачна мобилизация отвъд 30 септември, ако преговорите не бъдат подновени бързо.

Заради стачката половината от самолетите на Ер Франс са приковани на земята. Стачката навлезе днес в 13-ия си ден. Тя започна на 15 септември. В нея участват 57 процента от пилотите.  Вчера вечерта пилотските синдикати понесоха удар, когато френската държава, която държи 16 процента от акциите на групата Ер Франс-Ка Ел Ем отказа да назначи независим посредник в преговорите. Френският премиер Манюел Валс пък отправи призив към стачниците да сложат край на тази непоносима стачка.

В основата на спора между компанията и стачкуващите е развитието на Ер Франс в областта на нискотарифните полети чрез филиала й Трансавиа. Ръководството на компанията смята филиала за стратегически за бъдещето на Ер Франс. Пилотите се страхуват обаче от социален дъмпинг. Според тях Трансавиа предлага на персонала си по-малко щедри договори отколкото Ер Франс и това ги кара да се притесняват, че ръководството на Ер Франс може да намали социалните преимущества на персонала си по подобие на по-малко щедрите преимущества, предлагани от Трансавиа.