Цветанов: Европейският път е основен управленски приоритет на ГЕРБ

Мисия Добрич

27-09-2014, 20:29

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

32 млрд. лева са предвидени за развитието на регионите и на съответните общини, съобщи в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ

На първо място като управленски приоритет  на ГЕРБ е връщането на България към единствения възможен път – европейският, възползване от европейската солидарност, защото в новия финансов програмен период, който започна от 1-ви януари 2014 година, страната ни е с огромно закъснение. Това заяви пред журналисти в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов след откриването на реконструирания градски парк „Свети Георги“, обновен с проект по ОП Регионално развитие. По думите на Цветанов предвидените средства за България са около 32 млрд. лв. „Те са необходими за реализиране на секторните политики в регионите по отношение на земеделие, екология, култура, образование и всички останали ресори, за които страната ни може да се възползва от европейските средства, като солидарност“, обясни Цветан Цветанов. Според него тези средства биха били добавена стойност към развитието на регионите и на съответните общини. Заместник-председателят на ГЕРБ посочи като пример реконструирания и модернизиран градски парк „Св. Георги” в Добрич, който беше официално открит по-рано днес. „Този обновен парк е възможен именно благодарение на усвоени европейски средства във време на управление на стабилно правителство, каквото беше това от 2009 до 2013 година. Тогава се кандидатстваше и по проекти, които сега се финализират, но те са от стария финансов програмен период“, припомни Цветанов.

Той изрази съжаление, че през последната година и половина България загуби много време. „Загуби и посока, защото това споразумение за новия финансов програмен период трябваше да бъде подписано през 2013 година. А то беше подписано в началото на служебното правителство, защото два пъти беше отлагано, поради загуба на доверие и некомпетентност на тези, които трябваше действително да подготвят този стратегически документ и да бъде подписан от българското правителство, и от Европейската комисия. Точно затова искаме да върнем България в единствения възможен път – европейския, и да създадем този инвестиционен климат, който ще даде възможност с подобряването на тази среда, с тези европейски средства и възможността да отворим и за бизнес инвестиции в съответните населени места, независимо на коя точка на България се намират те”, категоричен бе председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Цветан Цветанов посочи енергийната ефективност като основен приоритет, който дава възможност за покриване на две изисквания – удължаване на живота на фамилните жилища на българските граждани, създаване на работни места за малките и средни строителни фирми, които ще реализират този инвестиционен процес. „Това ще доведе до намаляване на потреблението и разходите, които правят домакинствата, което е изключително ефективна политика, която може да бъде реализирана. В сектора за сигурност е необходимо връщане към приоритетите, които бяха започнати и одобрени от Европейската комисия. В образованието трябва да се фокусира вниманието върху професионалното образование, за по-добра връзка между бизнес и обучение. По този начин ще се дава възможност на хората с такова образование за лична реализация, а това от своя страна да бъде от полза за регионите. В сферата на земеделието специално внимание ще бъде обърнато към дейността на животновъди, зеленчукопроизводители и овощари. Целта е за тези сектори да се отделят средства за постигане по-голяма работна заетост там, където е възможно това“, обясни заместник-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов посочи, че животновъдството е изправено пред изключително много трудности от всички политики, които са бавени досега. „Ние търсим чрез европейското и националното финансиране да подпомогнем точно тези сфери и тези хора, които действително искат да развиват подобен бизнес и да произвеждат подобни продукции”, каза още Цветанов.