Спешно укрепват дерето и коритото на река Отманлийска

Новините

28-09-2014, 09:30

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Започва спешна корекция на дерето и коритото на река Отманлийска. Община Бургас е изпратила покана на специализирана фирма, която трябва да изработи технически и работен проект за корекцията. Целта е да се предотвратят нови сериозни бедствия, подобни на тези от началото на месеца. Именно край реката загинаха две бургазлийки, пометени от мощна приливна вълна.
В средата на септември беше назначена комисия, която да обследва района на бедствието. След огледа е констатирано, че поради високите води речното корито на река Отманлийска  в местността Отманли, в близост до рибарско селище Ченгене скеле, е затлачено от свлечени земни маси, паднали дървета, дънери и храсти по цялото му протежение, което възпрепятства нормалното естествено оттичане на водата, написа topnovini.bg. При падане на нови валежи, дори и в по-малки количества, съществува непосредствена опасност от наводняване и заливане на прилежащите територии, жилища, рибарски хижи и отнасяне на рибарски лодки, инвентар и пътища, предвид близостта на деретата и реката до урбанизирани територии, както и опасност от нови човешки жертви.
Реката е изместила коритото си. Старото й течение към настоящия момент съществува като дере, което събира и отвежда и повърхностните води от прилежащия скат. Намиращите се по протежение на коритото на реката и дерето съоръжения са силно амортизирани на места и силно компрометирани, което допълнително ограничава отвеждането на повърхностните води и проводимостта на речното корито.
Причиненото вследствие на бедствието от началото на месеца затлачване на дерето на р. Отманлийска създава непосредствена опасност от разливи, наводнения в големи мащаби, разпространение на зарази, което от своя страна застрашава живота и здравето на хората, в случай че спешно не се извърши корекция и укрепване на дерето и речното корито на р. Отманлийска.
Процедурата за обявяване на поръчката е без обявление, тъй като за провеждане на открита или ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление, изисква определено време, което пък може да се окаже фатално. Прогнозна стойност на поръчката е 50 000 лв. с ДДС.
В нощта на 5-ти срещу 6-ти септември Бургас беше пометен от невиждано бедствие. Падналите проливни дъждове достигнаха до 176 л/кв.м. В Общината беше обявено частично бедствено положение, обхващащо най-ниските улици на кв. „Победа“, рибарско селище Ченгене скеле, с. Маринка, с. Извор, Община Бургас. Падналите обилни дъждове и придошлите води на р. Отманлийска са довели до образуване на висока приливна вълна, залят е републиканският път Бургас - Созопол, отнесени са няколко леки автомобила, в два от които пътниците са отнесени и удавени от образувалата се висока приливна вълна. Загинаха две жени - на възраст 21 и 65 години.