3000 дефилираха на карнавала в Шумен

Животът

28-09-2014, 11:44

Снимка:

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Всички участници се представяха с програма до 90 секунди

Близо 3000 участници дефилираха на Карнавала на плодородието в Шумен в събота. Детски градини, читалища, мажоретни състави, театрални трупи, кукерски групи играха скечове и танци до 90 секунди пред авторитетно жури.

Въпреки дъждовната и безплодна година, самодейци от страната дефилираха по улиците на града качени на автомобилни платформи, отрупани с чушки, домати и патладжани. Мъже ентусиасти от шуменското село Мараш, където тази година нарочно отложиха празника на чушката и домата, заради лоша реколта, бъркаха лютеница на огнище, докато булките им посръбваха ракия. "Това е заклинание за берекет", обясняваха трудолюбците.

Други дами пък бяха заложили на пенсионерско плодородие и развяваха спестовни книжки по 100 000 евро в тях. Най-атрактивни бяха малчуганите от детските градини на Шумен. Детска ясла N6 беше заложила на плодородието в родилното отделение, а учителки се бяха преоблекли в сестрински престилки. Дефилето се водеше от мажоретки и духовия оркестър на съседно Търговище, а на финала с хлопки гонеха злото кукери от село Гигинци, община Брезник.

Всички участници се представяха с програма до 90 секунди пред авторитетно жури. Сред оценяващите беше и известният тв.водещ Лео, който в недея ще готви италианска паста за шуменци на кулинарен фестивал. Карнавалът на плодородието ще завърши с отрупани трапези с гозби на пук на кризата.

Голямата награда за най-добър участник на Карнавала е на кмета на Шумен Красимир Костов - 500 лв. Най-талантливите ще имат и безплатни творчески почивки в страната, както и участие във фестивала в Габрово,съобщава  znews.bg .