„Енергия 21“ - Добрич отново в елитната „А“ шахматна група

Шахматният клуб е на 6–то място

Сред регистрираните 77 шахматни клуба в министерството на младежта и спорта ЦСО – ШК „Енергия 21”  гр.Добрич заема  6 – то място в страната в комплексното класиране за 2014 г.  по точки за момчета, момичета, юноши, девойки, младежи, мъже, жени и ветерани.

Държавните отборни първенства по класически шахмат на България  са мерило за силата на шахматните клубове в страната. И тази година  поредицата от успехи на този добрички шахматен клуб в държавните отборни първенства са респектиращи: първо място при ветераните в гр.Червен бряг; трето място при девойките до 16 години и четвърто място при юношите до 12 години в Европейския шахматен дом на к.к. Златни пясъци.  От 19 до 27 септември в   хотел „Гларус” на к.к. Слънчев бряг от 17 до 27 септември се проведе 64-тото държавно отборно първенство за мъже и жени „А“ и „Б“ група. Игра се по  швейцарска  система  в 7 кръга, с  темпо на игра по 90 минути плюс 30 секунди за ход на състезател. Това направи  битките драматични и непредсказуеми. Жребий и класиране се извършваше с компютри  чрез специализираната програма Swiss Manager. Главен съдия бе международният съдия Здравко Недев с помощници: международните арбитри Георги Живков, Георги Бедников,  Йордан Стойнов и Илияна Полендакова.
На първо място на ДОП „Б“ група мъже категорично при ожесточена  конкуренция до последния момент се класира мъжкият тим на ЦСО - ШК ЦСО – ШК „Енергия 21”  гр.Добрич  с 12 мач точки от 14 мач точки. Подгласниците Марица Изток (Раднево), Славия (София), Пазарджик (Пазарджик) и Тунджа (Ямбол) са с по 9 мач точки. По - реда на дъските в състава на добричкия тим се състезаваха: гросмайстор Петър Великов, национален треньор за деца и младежи, талантливият и изобретателен студент по икономика Найден Добрев, универсалният Тома Киряков, опитният международен майстор Мирослав Тончев и амбициозният майстор Илиян Попов.  Последователно с много воля и майсторство мъжете на Добрич победиха отборите на  Пристис (Русе) с 4:0;  Славия (София) с 3,5:0,5; Тунджа (Ямбол) с 3,5:0,5; Виктори (Благоевград) с 3:0; Сливнишки герой с 2,5: 1,5 и завършиха наравно с отборите на Пазарджик (Пазарджик) и  Силистра (Силистра).
И така за втори път  мъжете на ЦСО – ШК „Енергия 21”  гр. Добрич  през идната 2015 г.  ще се състезават на държавните отборни  първенства в елитната „А“ шахматна група. Това са отборите на  1. Абритус (Разград), 2. ЦСКА (София), 3.Локомотив (Пловдив), 4.Марек Инион Ивкони (Дупница), 5.Локомотив (София) 6. Юрий Бендерев 1912 (Перник) по реда на тяхното класиране от 2014 г. в ДОП „А“ група и  заелия  второ място в „Б“ група  щастлив отбор на 8.Марица- Изток (Раднево).  В дълголетната история на шахматния живот на нашия град това голямо постижение  е за трети път.      
Вярвам, че ЦСО – ШК „Енергия 21”   гр. Добрич  има сили, воля и опит, за да се представя всяка година все по-напред и по – напред.

м.с.  Тодор  Toдоров, председател на ЦСО – ШК „Енергия 21”  Добрич