Сто и седем институции отличени със „Срамота’’

Животът

28-09-2014, 20:47

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Сред тях са и четири министерства, обяви Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация"

Сто и седем институции, сред които 4 министерства, получиха антинаградата "Срамота" заради нарушаване на правата на гражданите по Закона за достъп до обществена информация. Такава антинаграда получи и прокуратурата заради отказ да предостави данни. По повод Международния ден на правото да знам, награда "Златен ключ" беше присъдена на студента Борис Рангелов. Той добива информация за разходите на МВР по охрана на протести, обяви Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация": 


Хиляди граждани всяка година подават заявления за достъп до информация. Господин Борис Рангелов активно използва закона, подава заявления до Министерството на вътрешните работи, с които поставя редица въпроси, свързани с охраната на протестите, които знаете, че бяха в центъра на общественото внимание последната година и половина: кому е възложено поставянето на загражденията около НС, които знаем, че в противоречие със Закона за митингите, събранията и манифестациите бяха поставени; свързани с командированите служители от цялата страна. Той разкрива, благодарение на тази информация, сумата от над 3 милиона, поставя въпроси за броя на арестуваните и на наказателните производства срещу нарушители, което е доста любопитно, защото се оказва, че такива изобщо не са образувани в целия този период, което поставя сериозния въпрос от какво беше наложена толкова сериозната охрана.

Награда "Златен ключ" получи и МВР с аргумента, че е подобрило прозрачността  в работата си, откакто работи служебното правителство, съобщава  bnr.bg.