​Заради агитиране на турски език Данчо Ментата плаши държавата

Това е провокация, който тръгне да управлява с ДПС ще предизвика бунтове, предупреждава Осман Октай

Провокацията с използването на турския език започна още по време на обсъждането на закона за изборите. Така се постига само консолидация, ДПС се чудят как да мобилизират максимално избирателите. Това обяви по bТВ анализаторът Осман Октай. Повод за коментара му стана демонстративното говорене на майчин език по време на митинги на ДПС. Пример даде самият лидер Местан, но не изостана и верният им сподвижник Йордан Цонев – Ментата. На митинг в Долни чифлик той също агитира на турски и обяви провокативно: „Не ни разрешават, но няма да стане тяхното”, закани се Ментата на държавата.

В тези изказвания няма нищо тайно, поздравяват избирателите, но постигат провокацията. В Долни воден Местан обвини също държавата, че го глобява за майчиния език и това напомня за пълзящ възродителен процес. Това тяхно говорене пък активира националистически формации и те се превръщат в скачени съдове. Преди беше само една формация Атака, а сега станаха няколко и претендират за парламента. Представете си какво ще стане, ако такава партия утре спечели изборите в натовска и европейска България, попита Осман Октай. Според него с агитирането на турски само се възбуждат страсти.

ДПС сами се поставиха в тази сложна политическа ситуация. Продължават да се оплакват, че са сатанизирани и изолирани и това може да дестабилизира държавата. Следващото управление, ако разчита на тайни подкрепи от ДПС ще взриви всяко следващо управление и ще има много тежки протести. Затова всички партии се дистанцират от управлението с ДПС, допълни още Октай.