Задава се грипна епидемия

Животът

29-09-2014, 10:04

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започва през октомври, пикът й е през януари

Грипна епидемия ще има. Тя обикновено започва със заболяванията, характерни за края на октомври и завършва със затварянето на прозорците, заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Пикът на грипа се очаква в края на януари. Обикновено симптоматиката е ларингит, кашлица. След вирусните инфекции на горните дихателни пътища може да настъпи усложнение. И тогава да се вземе антибиотик. Но във вирусната фаза антибиотикът не е нужен, посочи д-р Кантарджиев.

Нормалният здрав човек боледува от някаква вирусна инфекция около 5 пъти годишно, посочи той. През лятото – стомашна, през зимата – на горните дихателни пътища.

Засилвайки имунната система, не бива да прекаляваме с имуностимулаторите. Трябва да се храним правилно, да се ядат и да приемаме достатъчно витамини, но в умерени количества, подчерта Кантарджиев, пише 24 часа.

Преди години, това в рамките на шегата, пневмонията се е лекувала с алкохол. Сега я лекуваме с антибиотици, каза известният вирусолог и препоръчва хората да се ваксинират. „Ако не кихат и не кашлят, сега е моментът“, заяви Тодор Кантарджиев.