Пилоти от "Луфтханза" на стачка заради условия за пенсиониране

Това ще бъде четвъртата стачка, която синдикатът организира след края на август.

Германската синдикална организация на пилотите „Кокпит” обяви, че започва 15-часова стачка във вторник в „Луфтханза” по полетите на далечни разстояния, излитащи от Франкфурт.

„Пилотите на Луфтханза ще спрат работа на 30 септември от 08:00 часа до 23:00 часа местно време по полетите на дълги разстояния, изпълнявани от самолети Airbus A380, Boeing B747, Airbus A330 и Airbus A340, и няма да извършват никакви полети, заминаващи от Франкфуртското летище”, гласи изявлението.

„Тъй като ръководството на „Луфтханза” още не е представило предложение за компромис, ние сме принудени да вземем тези допълнителни мерки”, посочват от профсъюза.

„Кокпит” предупреди в края на миналата седмица за нови стачки след провалените разговори с управата на „Луфтханза” по условията на схемата за ранно пенсиониране на летците.

Това ще бъде четвъртата стачка, която синдикатът организира след края на август.

Синдикатът настоява пилотите да продължат да излизат в пенсия на 55 години и да получават 60% от заплатата си, докато не започне пенсионното плащане от държавата, докато авиокомпанията иска да намали тези разходи.

„Луфтханза” твърди също така, че схемата вече не е необходима, като се имат предвид увеличената продължителност на живот и неотдавнашно съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години, предава бТВ.