Правят Технически музей във Френския колеж

Мисия Пловдив

29-09-2014, 14:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Ремонтират сградите на Жълтото училище и Трети корпус на ТУ

"Жълтото училище и Френския колеж ще залегнат в инвестиционната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.", заяви кметът Иван Тотев след откриването на учебната година в Техническия университет днес. Общината ще съдейства на университета да обнови бившия Френски колеж, който сега е Трети корпус на висшето учебно заведение. Сградата е една от основните на Техническия университет София -  филиал Пловдив. Там се помещават факултета по "Машиностроене и рудостроене", много  катедри между които "Транспортна и авиационна техника", лаборатории и машини.  Сградата на улица "Цанко Дюстабанов" не е ремонтирана от създаването й.

Идеята на директора проф. Михаил Петров е там да се направи Технически музей, какъвто имат всички престижни европейски ВУЗ-ове. В него да бъдат изложени експонати от областите авиация, машиностроене, отбранителна и компютърка техника и др.

Кметът припомни, че в Пловдив учат 40 000 студенти, половината от които не са от града, но има шанс да останат и да работят тук. "По последни статистически данни Пловдив увеличава числеността си като втори град в страната", каза още градоначалникът. Независимо от възможността за реализация на кадрите, Пловдив и областта страдат от голяма липса на инженери.

Сградата на най-старото действащо училище в Пловдив – "Жълтото" училище в Стария град, пък се руши и създава риск за живота и здравето на студентите. То се ползва от години от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство и има спешна нужда от ремонт.