За първи път от години Есенният панаир остана без автосалон

Парите

29-09-2014, 14:49

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Енергоспестяваща технология на НАСА сваля наполовина разходите за отопление

Банковата криза удари продажбите на автомобили у нас. За първи път от много години насам есенния панаир в Пловдив няма автосалон. Това съобщи на пресконференция Иван Соколов - председател на Съвета на директорите на Пловдивския панаир.  Той обоснова отсъствието на най-атрактивната част от есенния панаир с факта, че Автомобилният салон е „външна продукция”. След продължителни срещи със Съюза на вносителите на автомобили станало ясно, че автомобилните фирми не желаят да участват тази година, тъй като имат сериозен спад в продажбите. Някои от вносителите се оплакали, че след започването на кризата с КТБ, нямат посетители дори в собствените си шоуруми. Въпреки това на панаира присъстват няколко марки.

За сметка на автомобилите, на есенния панаир присъстват големи строителни фирми, които са увеличили значително пазарният си дял, независимо от спада, който преживя строителния бранш през 2008 година. Друг водещ отрасъл тази година е  машиностроенето. „Наблюдава се стабилност в този отрасъл въпреки трудностите”, каза Соколов.

Някои от акцентите на изложението са роботизирана система за ин-витро оплождане, първият български електромобил, задвижван с екоенергия, прецизна сокоизстисквачка за билки и листни плодове и зеленчуци, както и нова енергоспестяваща технология, разработена от конструктори на НАСА, която спестява почти 2 пъти разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

Есенният панаир беше открит от вицепремиера Екатерина Захариева.

„Радвам се, че тази година се наблюдава засилване на интереса на чуждестранните компании към България като перспективна дестинация за внос на технологии и техника. Същевременно бизнесът у нас засилва присъствието си, използвайки инструментите на еврофондовете, като включва в своите програми за финансиране и участията в изложения.”,  отбеляза Захариева при откриването на 70-ото юбилейно издание на Международния технически панаир в Пловдив.