Оставиха в ареста разследван за трафик на 48 кг. дрога

Крими

29-09-2014, 17:18

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Окръжният съд в Бургас  взе мярка за неотклонение задържане под стража на Искрен Стефанов, обвиняем по досъдебно производство за опит за контрабанда на наркотични вещества.

На 26.09.2014 г. около 8,50 ч. на ГКПП Малко Търново – трасе изход България –Турция, с личния му автомобил „Мерцедес“, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е направил опит да пренесе през границата 47,817 кг метаамфетамини.  
Съдът намери за основателно искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение на Стефанов, след като прецени, че са налице всички предпоставки за това, предвидени в НПК. Налага се извод за наличие на обосновано предположение, той да е автор на деянието, за което е привлечен като обвиняем. Представените по делото доказателства подкрепят това становище.
 Окръжен съд – Бургас намира, че съществува реална опасност той да се укрие, тъй като деянието, за което е разследван носи висока степен на обществена опасност. Аргументи в тази насока са направените от Стефанов специални места за укриване на наркотичните вещества и опита му да осуети проверката на компетентните власти. Съдът обърна внимание, че той има двойно гражданство и пребивава в Румъния, докато в България няма постоянно местоживеене. Този факт води до извод, че съществува опасност разследвания да осуети наказателното производство срещу него. По възражението на Стефанов, че трябва да се грижи за търговските си дела, съдът коментира, че те не могат да бъдат противопоставени на нуждите на наказателното преследване.
 Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас.