С 5 милиона строят Земеделско училище в пловдивско село

Животът

29-09-2014, 17:43

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Колосалната сума беше отпусната от кабинета Орешарски

Община "Марица" започва строежа на съвременно средно училище с професионална насоченост по земеделие.  То ще се намира в село Маноле, а утре ще бъде направена и официалната първа копка от кмета на общината Димитър Иванов. Парите, с които ще се строи обекта са от държавния бюджет и са 5 милиона лева.

Колосалната за бюджета на едно село сума беше отпусната от кабинета Орешарски.

 Припомняме, че в началото на годината 500 млн. лв. бяха разпределени във фонд "Развитие и растеж". За финансиране от фонда общините можеха да кандидатстват чрез областните си управители. Тогава община Пловдив кандидатства с пет проекта.

 Единият от тях беше за довършването на Колодрума. Сумата, която поиска Общината възлизаше на 16.8 млн. лв.  В началото на февруари т.г. обаче стана ясно, че парите са разпределени и Пловдив не получава нищо, но за сметка на това беше одобрен проекта на община Марица за изграждане на земеделско училище.

По проект бъдещото школо ще изпълнява две функции – ще бъде средищно основно училище за децата от близките на Маноле села, а отделно 288 ученици ще получават средно образование до 12 клас.

По предварително разчети в новата училищна сграда ще се обучават общо 576 деца на две смени. Тя ще е триетажна и ще има 21 класни стаи, 5 специализирани кабинета, 8 зали за администрацията, лекарски и зъболекарски кабинет, както и зала за хранене с капацитет 300 деца. Отделно, вместо физкултурен салон, към сградата ще се построи спортна зала с 450 стоящи места. Община „Марица” има готовност да дари 100 декара за изграждането на опитно поле към земеделската гимназия, както и ще осигури средства за ремонт на инфраструктурата около училищната сграда.

Земеделската гимназия в Маноле ще послужи и за задържане на младите хора в района, в който живеят над 15 000 жители от няколко села, коментира кметът Димитър Иванов. Дали грандиозния строеж ще оправдае предназначението си, предстои да видим.